Búzafű - Szakirodalom

Miben segíthet?

Fontos hangsúlyozni, hogy a búzafű nem gyógyszer. Semmilyen egészségre káros mellékhatása nem ismert. Hatása több rétű, hatóanyagai révén az egész szervezet működését pozitívan befolyásolja. Rengeteg területen sikeresen alkalmazták már, de még mindig, szinte hetente jelennek meg újabb írások eddig nem ismert pozitív hatásairól.

Hogy kinek használ a búzafű? Mindenkinek. Túlsúlyos, vagy sovány, hajlamos a vérszegénységre, vagy éppen a ráktól tart? A búzafű segíteni fog. A vérből kitisztítja a mérgeket, megerősíti az immunrendszert, energiát ad. Használható fejbőr masszázsra fénytelen haj esetén. Elállítja a vérzést, feszesebbé varázsolja a bőrt, de nyílt sebekre, horzsolásokra is alkalmazható. Kezelhetünk vele mérgezéseket, makacs gyulladásokat vagy felhasználhatjuk tisztítószerként is.

Összefoglalva a legfontosabb hatásai a következők:

 • Kiváló méregtelenítő

 • Gyorsítja a vérképzést

 • Javítja az oxigénellátását

 • Regenerálja a sejtműködést

 • Megerősíti az immunrendszert

 • Vitalizálja, élénkíti a szervezetet

 • Segít a rák megelőzésében és legyőzésében

 • Szépíti a bőrt, a hajat, és a körmöket

 • Frissít, energiát ad és fiatalít

 

Búzafű a rák ellen                                                                                                          

A búzafűlé segít az immunrendszer felépítésében, azonban jótékony hatásai sokkal messzebbre nyúlnak. Az elvégzett tanulmányok számos rákellenes alkotórészt azonosítottak benne. Az egyik ezek közül az abszcizinsav, egy növényi hormon, amely arról ismert, hogy meggátolja a mag kicsírázását, amíg az megfelelő körülmények közé nem kerül. Laboratóriumi kísérletekkel megállapították, hogy ez a sav még kis mennyiségben is elpusztítja a rák bármilyen formáját.

A búzafűlé másik rák elleni hatóanyaga a B17 vitamin ( laetrile ). Ez a vitamin célzottan csak a rákos sejteket rombolja, az egészségeseket meghagyja. Több élelmiszerben is természetes módon megtalálható lenne, de vizsgálatok szerint a mai átlagos étrend körülbelül négyszázszor kevesebb B17 vitamint tartalmaz, mint a természetes népek étrendje. Talán mondanom sem kell, hogy a rák előfordulása ezen népeknél rendkívül alacsony

Tudnunk kell azonban, hogy a rák legyőzéséhez egyéb teendőink is vannak. Akarni kell élni, és megküzdeni a betegséggel, elegendő energiára, azaz erős immunrendszerre van szükségünk. Ki kell küszöbölni azokat a dolgokat, amelyek csökkenthetik a védekező képességet, a stresszt, a feszültségeket minimálisra kell csökkentenünk és megfelelő pihenésre is szükségünk van. Étrendünkön is változtatni szükséges, kerülve a félkész, vagy főtt ételeket, át kell térnünk a tisztító hatású élő étrendre. Ebben segít a búzafű, ami képes kitisztítani a stressz és a helytelen táplálkozás mérgező lerakódásait.

 

Tisztítás, méregtelenítés                                                                                              

Mai társadalmunkban egyre inkább szennyezett környezetben élünk. Téves lenne azt feltételeznünk, hogy ezek a mérgek a mi szervezetünket elkerülik. Sajnos mindannyiunk szervezete folyamatosan küzd a mérgek ellen és egyetlen élő lélek sem marad a környezeti kockázatoktól érintetlen. A légáramlatokkal mérgező ólmot, kadmiumot, szénmonoxidot lélegzünk be, mely egyre fokozottabb megterhelést jelent a tüdő és a máj számára és az anyagcsere folyamataira. A vízzel klórt és nátrium-fluoridot is megiszunk, továbbá az élelemiszereink révén kémiai adalékokat, fémnitrátokat, fehérítőszereket, szintetikus antioxidánsokat, tartósítószereket, mesterséges szinezékeket, állományjavítókat juttatunk be szervezetünkbe nap mint nap.

Ezek mind olyan anyagok, melyek allergikus reakciókat válthatnak ki és túlságosan igénybe veszik a májat és a kiválasztásban részt vevő szerveket. Csak nemrég óta vizsgálják behatóbban a levegőben, vízben, ételekben található mérgező anyagok káros hatásait. Ezen vizsgálatok egyre gyakrabban hoznak megdöbbentő eredményeket. Az adalékok közül rengeteg a karcinogén (rákkeltő), vagy mutagén (gén károsító) hatású anyag. Mivel ezeket elkerülnünk szinte lehetetlen legokosabb, ha megerősítjük szervezetünket annyira, hogy együtt tudjunk velük élni, ne ők pusztítsanak el minket.

A búzafűben minden megvan ahhoz, hogy hatásosan kitisztítsa szervezetünket ezen mérgektől és ami legalább ennyire fontos, segít megerősíteni immunrendszerünket is a további támadásokkal szemben. A hatást a búzafű lében lévő klorofil fejti ki, megerősíti a sejteket, méregteleníti a májat és a véráramot, és vegyi úton semlegesíti a szennyezést okozó elemeket. Japán kutatók felfedezték, hogy a fiatal fűben lévő enzimek és aminosavak hatástalanítják a gépkocsik kipufogó gázában lévő különböző nitrogén-vegyületek, és az élelmiszerekben lévő karcinogén és mutagén vegyületek mérgező hatását is.

Mostanra több száz enzimet kimutattak már a búzafűben, de még ma sem tudjuk igazán milyen sok aktív összetevő található benne. Az enzimek száma akár több ezer is lehet. Szervezetünkben lévő enzimeknek sokáig csak katalizátor szerepet tulajdonítottak, viszont manapság a tudósok már úgy gondolják, hogy az enzim több puszta kiegészítő anyagnál: maga az életerő! Tulajdonképpen minden cselekvés a gondolkodástól kezdve, az emésztésen, a mozgáson át a sebek gyógyításáig enzimek ezreinek a tevékenységét igénylik.

Legfőképpen a vértisztítás folyamatához nélkülözhetetlenek. Az enzimek nagy része velünk született enzim, amely intenzív méregtelenítésre alkalmas, viszont a kor előrehaladtával elhasználódik. Ezért fontos, hogy táplálkozásunkkal minél több külső enzimet juttassunk szervezetünkbe. A búzafűlében számtalan enzim található, köztük a legismertebbek a proteáz, amiláz, kataláz. Jótékony hatásukban azonban csak akkor részesülünk, ha nyersen fogyasztjuk őket. A főzés az élelmiszerek enzimtartalmának 100 %-át elpusztítja. Akkor is csökken az enzimtartalom, ha az ételeket hosszabb időre levegőn hagyjuk, feldolgozzuk, aszaljuk, tartósítjuk, fagyasztjuk. Ezért fontos a búzafű levet rögtön préselés után elfogyasztani.

Az enzimek mellett a búzafű aminosav láncokat is tartalmaz, amelyek szintén segítik a vér és a szövetek tisztulását. Ezek a polipeptidek semlegesítik a mérgező elemeket: a kadmiumot, nikotint, higanyt, stronciumot, PVC-t, úgy, hogy olthatatlan sókká változtatják azokat, amelyeket a test már könnyen el tud távolítani. Egyes aminosavak a sejtek romlásának megelőzésében is szerepet játszanak (flavonoidok).

És még egy érdekesség: A búzafüvet fogyasztó emberek önmagukon is tapasztalhatják, hogy a klorofill kiváló szagtalanító. Sikeresen semlegesíti az ételekből, alkoholból, dohányból, származó kellemetlen szagokat. Tartós fogyasztásával megszűnik a rossz lehelet, a kellemetlen izzadságszag és a bűzös vizelet, széklet.

 

Az élet meghosszabbítása                                                                                            

Ki ne szeretne hosszú, és egészséges életet!? Sok „csodaszerről” kiáltották már ki, hogy megvan az örök fiatalság titka. Lássuk most tudományos bizonyítékok alapján, hogy hogyan hosszabbítja meg életünket a búzafű!

A fiatalodás folyamatától elválaszthatatlan a körültekintő táplálkozás. A búzafű nem ad halhatatlanságot, de a vér tisztításával, és az elhasználódó sejtek fiatalításával csökkenti az öregedés folyamatait.

Általánosan elmondható, hogy az utóbbi évtizedekben a világon az átlagéletkor nem változott számottevően. Pedig úgy gondolhatnánk, hogy a modern társadalmi vívmányok, a fejlődő orvostudomány segítségével lényegesen tovább élhetünk.

A baj az, hogy időközben gyökeresen megváltoztak az étkezési szokásaink. Manapság egy átlagos ember főként mesterségesen feldolgozott ételeken és, és évente kb. négy kilogramm vegyi anyagot fogyaszt el.

A hosszú élet titka nem valami misztikus dolog mint azt sokan gondolják! A titok az egyszerűségben van. A legjobb egy klorofillban gazdag egyszerű étrend, melyben elsősorban friss bio zöldségeket, gyümölcsöket, csíráztatott gabonákat, magvakat, és egyéb tápláló ételeket fogyasztunk. Étkezéseinkbe kevesebb állati eredetű, magas feldolgozottsági színtű étel, és kevesebb mesterségesen előállított vitamin, és étrend-kiegészítő tabletta javasolt. A búzafű hozzáadása egy helyesen összeállított étrendhez minden orvosságnál, vegyszernél, egyéb kiegészítőnél jobban tudja regenerálni a testet.

A testünkben lévő enzimek mennyisége csökken, és hatása az öregedéssel hanyatlik. A test egyre kevésbé tud elbánni a nehéz zsírokkal, a fehérjékkel, és a fölösleges kalóriákkal. A búzafű fiatal enzimjei a segítségükre jönnek, és részt veszek a méregtelenítésben, emésztésben, daganatok és ciszták semlegesítésében. A laboratóriumi kísérletekben és klinikai vizsgálatokban például az egyik ilyen enzim (SOD) hatékonynak bizonyult a szuperoxidok, a fertőzések, az öregedés, a sugárzás, valamint a rossz étel és levegő, vagy a gyógyszerek általi mérgezések miatt bekövetkező sejtsérülésektől.

Egy másik, a kaliforniai egyetemen végzett vizsgálat kimutatta, hogy az egyik friss fűben lévő vegyület képes lehet a nemzőképesség, és a szaporodási teljesítmény fokozására.

A többszörösen telítetlen zsírokból oxigén jelenlétében folyamatosan alakulnak ki a véráramban úgynevezett szabad radikálisok, amelyek hajlamosak bármit szétzúzni a közelükben, és így károsítják testünk szinte minden szervét. A búzafűlé természetes C-, E-vitamin, karotin és antioxidáns tartalma révén biztonsággal és hatékonyan megvéd a szabad radikálisok kialakulásától.

A vasban bővelkedő vér több oxiént tud szállítani a sejtekhez, így hozzájárul a frissességhez, megelőzi a szenilitást. Kísérletek mutatták ki, hogy a búzafűlé kezelések néhány nap alatt képesek akár a vörösvérsejtek számának megduplázására is.

 

Mit tartalmaz?                                                                                                               

Lássuk miért is különleges a tönkölybúza frissen préselt leve! Az alábbi táblázatokban megtaláljuk a búzafűlé összetételét, és összehasonlíthatjuk más anyagokkal. A számok önmagukért beszélnek!

 

Tápanyag, összetevő megnevezése

 

 

Fehérje

 

 

Zsír

 

 

Szénhidrát

 

 

Kalória

 

 

A Vitamin

 

 

B 1 Vitamin

 

 

B 2 Vitamin

 

 

B 3 Vitamin (niacin)

 

 

B 6 Vitamin

 

 

B 12 Vitamin

 

 

Pantoténsav

 

 

Folsav

 

 

E Vitamin

 

 

D Vitamin

 

 

H Vitamin (biotin)

 

 

Nátrium

 

 

 

 

 

Klorofill és a hemoglobin                                                                                              

A hemoglobin a vörösvértestjeink alkotóeleme. Feladata rendkívüli: az életbemaradáshoz nélkülözhetetlen oxigént szállítja a test minden egyes sejtjéhez. Kutatók észrevették, hogy a hemoglobin molekuláris szinten gyakorlatilag azonos a növényekben lévő klorofillal. Ez a zöld festékanyag a „növény vére”. A különbség a központi magban van, ami az előzőben ásványi vaselemet, míg az utóbbiban magnéziumot tartalmaz. A szembeötlő hasonlóság az alábbi ábrán is látható.

Hogy miért érdekes mindez? További kutatások során azt tapasztalták, hogy természetes klorofill bejuttatásával emelhető a vérben jelenlévő hemoglobin száma. Alkalmazták már a klorofillt a vérszegénység kezelésére is. A vörösvérsejtek növelése minden esetben jobb vérkeringést, tökéletesebb oxigénellátást, a test gyors tisztulását eredményezi.

 

Enzimek sokasága                                                                                                        

A zsenge tönkölybúza első hajtása az enzimek kincsesbányája. Minden bizonnyal több ezer különféle enzim található benne, melyek a szervezetünkben végbemenő különféle folyamatokba bekapcsolódva segítik azok gyorsaságát, akadálytalan lefolyását. Ezért a búzafűlé fogyasztásával pótolhatjuk a testben előállított belső enzimeket, meghosszabbítva ezzel élettartamukat.

A búzafű teljes enzimkészletének feltárás még várat magára, de már az eddigi vizsgálatok során is több száz enzimet azonosítottak. Ezek közül a legfontosabbak a következők:

 • Lipáz - feladata a zsírok lebontása

 • proteáz – fehérjék emésztésének segítője

 • amiláz – cukrok, keményítő lebontása

 • peroxidáz – segíti a savak semlegesítését a szervezetben

 • kataláz- - megelőzi a sejtek elsavasodását

 • citokróm oxidáz – antioxidáns, segíti a sejtlégzést

 • transzhidrogenáz – a szívizom megerősítője

 • szuperoxid-diszmutáz (SOD) – lassítja az öregedést, véd a sugárzástól, mérgezéstől

Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az enzimek könnyen lebomlanak, átalakulnak. Már a búzafűlé kipréselése után fél órával jelentősen csökken az enzimtartalom a levegővel való érintkezés következtében. Még jobban károsodnak az enzimek akkor, ha feldolgozzuk, főzzük, vagy fagyasztjuk a búzafűlevet. Ezért azt javasoljuk mindenkinek, hogy a frissen préselt levet lehetőleg minél hamarabb fogyassza el.

 

 A búzafű vitamintartalma                                                                                             

A friss búzafűlé több C-vitamint tartalmaz, mint a legtöbb zöldség, például a paradicsom és a burgonya. Közel annyi található benne mint a citrusfélékben, és más gyümölcsökben.

Nagyjából ugyanannyi A-vitamint tartalmaz mint a saláták, sárgarépa, kelkáposzta, tehát többet mint a legtöbb gyümölcs. Ráadásul mivel itt az A-provitaminjáról a karotinról van szó, ez semmilyen mennyiségben nem mérgező. Szemben a májban, halzsírban, és a legtöbb táplálék-kiegészítőben található A-vitaminnal, ami májunkban felhalmozódva mérgezővé válik.

Rengeteg B-vitamint is tartalmaz a búzafű, a B1-től a B12-ig. Ezekből ugyan mennyiségileg kevesebbre van szükségünk, azonban a folyamatos ellátás nagyon fontos.

Viszonylag újabb felfedezés a B17 (laetrile) tartalma, ami a rákos sejtek roncsolásában vesz részt.

Szintén megfelelő mennyiségű E-vitamint tartalmaz a friss lé, és szerencsénkre ezt olyan formában ami lényegesen könnyebben szívódik fel mint a mesterségesen előállított fajtája.

Ezen kívül találunk még a búzafűben jelentős mennyiségű D-, H-, és K-vitamint is, így összességében egy vitaminokban páratlanul gazdag tápláléknak tekinthetjük ezt a zöld levet.

Vitamin neve

 

 

A Vitamin

 

 

B 1 Vitamin

 

 

B 2 Vitamin

 

 

B 3 Vitamin (niacin)

 

 

B 6 Vitamin

 

 

B 12 Vitamin

 

 

C Vitamin

 

 

D Vitamin

 

 

E Vitamin

 

 

H Vitamin (biotin)

 

 

K Vitamin

 

 

Folsav

 

 

Pantoténsav

 

 

 

 

 A búzafű ásványianyag-tartalma                                                                                 

A vitaminok mellett szintén nagyon fontos, a folyamatos ásványianyag ellátás. Elengedhetetlenek a szerves ásványok a szervezet felépítéséhez éppúgy, mint minden, a szervezetben végbemenő folyamathoz, vagy az elsavasodásunk megelőzéséhez. Hiányuk esetén fáradtnak, levertnek, tompának érezzük magunkat.

Fontos megjegyezni azonban, hogy itt a szerves ásványi sókról van szó, ami nem azonos a természetben mindenütt előforduló szervetlen ásványokkal. Ez utóbbiak fogyasztása nem javasolt, mivel szervezetünk kevésbé tudja azokat felhasználni, ráadásul túladagolásnál még mérgezést is okozhatnak. Gondoljunk csak például a rozsdás szögre. Ez szervetlen vasból épül fel, és mérgezést, okozhat, míg a búzafűben és más növényekben szerves kötésben található vas résztvesz a hemoglobin felépítésében, és ezáltal javul a vér oxigénszállító képessége. Sajnos sok étrend-kiegészítő tablettában ennek ellenére szervetlen ásványokat találunk.

A nyomelemek ugyan kisebb mennyiségben, de szintén nélkülözhetetlenek. Közülük többnek a hatását még nem ismerjük pontosan, a vizsgálatok most kezdik csak feltárni jelentőségüket.

A búzafűben található több mint 90 féle ásványi anyag és nyomelem közül a legfontosabbak a következők:

 • kálium (K) – a „fiatalság ásványa” erősíti az izmokat, szépíti a bőrt, kontrollálja a testsúlyt

 • kalcium (Ca) – az erős csontok és fogak felépítője, szabályozza a szívverést

 • magnézium (Mg) – részt vesz a kiválasztásban, és a belek védelmében

 • nátrium (Na) – segíti az emésztést, szabályozza a vízháztartást

 • vas (Fe) – a vörösvérsejtek alkotóeleme, hiánya vérszegénységet okoz

 • szelén (Se) – segít a rák elleni küzdelemben, elsőrangú antioxidáns

 • cink (zn) – inzulin alkotórésze, nemi szervekben nélkülözhetetlen
   

 

 

A búzafű fehérjetartalma                                                                                              

Testünk anyagát a fehérjék építik föl. Ebből áll minden szervünk, szövetünk. Testünk szárazanyag tartalmának több mint 50%-a fehérje. A hosszú fehérjeláncok rövidebb építőelemekből, úgynevezett aminosavakból épülnek fel. Az aminosavak többfélék lehetnek, de van köztük kilenc olyan, amely kiemelt figyelmet követel. Ezek az úgynevezett létfotosságú, vagyis esszenciális aminosavak, melyeket szervezetünk nem tud előállítani, és ezért különösen fontos, hogy táplálékunk – a megfelelő arányban – folyamatosan tartalmazza azt. Hiányukban a testünk képtelen újratermelni a sejteket, hiánybetegségek, zavarok keletkezhetnek a különböző szervek működésében, és gyorsulnak az öregedési folyamatok.

Szerencsére a tönköly búzafű tartalmaz minden esszenciális aminosavat, sőt még ezen kívül is jó néhányat.

Esszenciális aminosavak és hatásuk:

 • lizin – öregedésgátló, immunerősítő

 • izoleucin – növekedéshez, szellemi frissességhez elengedhetetlen

 • leucin – elevenséget, éberséget koncentrálóképességet ad

 • triptofán – vörösvérsejtek képzésében, az egészséges bőr és haj felépítésében vesz részt

 • fenilanalin – pajzsmirigy működését, hormonok- pigmentek képzését segíti

 • treonin – anyagcsere szabályozásban, emésztésben, felszívódásban van szerepe

 • valin – összehangolja az izomműködést, és nyugtatja az idegeket

 • metionin – elősegíti a vese és a máj tisztulását

 • hisztidin – a hallást és az idegek működését befolyásolja

További jelentős aminosavak a búzafűben, melyek beépülnek szervezetünkbe:

 • alanin

 • arginin

 • aszparaginsav

 • glutaminsav

 • glicin

 • prolin

 • szerin

 • tirozin

 

Forras